Fakta om guld och silver

Guld och silver

De flesta av oss har något i guld och silver. Det kan bland annat vara smycken, pennor eller mynt. Guld och silver är högt eftertraktat eftersom det är sällsynt förekommande. Dessa metaller har använts sedan urminnes tider. Guld förekommer i olika karat där hundra procent rent guld är 24 karat. Oblandat guld kallas för finguld. Man kan se hur många karat guldet är genom dess stämpel. På smycken i 18 karat guld används ibland stämpeln ”750”, som betyder att smycket innehåller 75 procent rent guld. Den finaste silverkvalitén kallas sterlingsilver, som består av 92,5 procent silver, resten är andra metaller. Sterlingsilver har en instämpling av 925.

Guld och silver – var finns dessa metaller?

Var hittar man guld och silver? Guld finns samlat på olika platser i jordskorpan och i jordens inre. Man tror att det finns mycket mer i jordens inre. Det finns även mer guld i världshaven än vad det finns på land, men man utvinner inte guld därifrån eftersom det handlar om så små guldhalter att det inte lönar sig. Guld finns runt om i världen, bland annat i Sydafrika, i Uralbergen, USA, Brasilien och Australien. Guldet bryter man i gruvor, det kan även vaskas fram i vattendrag. Silver hittar man i ren form i naturen, främst i malmer. Huvudkällor för silver är zink, bly och koppar.

Det är viktigt att man återvinner silver, eftersom man tror att silvret i världen inte kommer räcka länge till. Silver som återvinns kommer främst från mynt, fotografisk film och elektronikskrot. Guld och silver används mestadels till smycken, allt från kedjor och örhängen till berlocker. Silver är hårdare än guld. Man ökar guldets hårdhet genom legering, det vill säga att man blandar guldet med andra metaller. Detta gör man eftersom rent guld är för mjukt för att användas till smycken. Smyckesguld finns i flera färger och är oftast i 18 karat. Guld symboliserar bland annat excellens och värde och används i många olika sammanhang.

Guldets olika färgnyanser

Det finns mycket att välja mellan när det kommer till guld och silver, många färger och nyanser. I Norden föredrar man de rödare nyanserna av guld när det kommer till smycken. Rödguld är den äldsta och mest välkända färgen. Genom att legera guld med koppar uppnår man den röda färgen. I Sverige är den vanligaste legeringen roséfärgad. Vitguld som också är populärt, är en legering av guld och vitmetall och möjligen silver, zink och koppar. Stora färgvariationer förekommer beroende på vilka metaller som guldet blandats med. När det kommer till silver finns det endast en färg, vit med metallisk glans.

Guld och silver är viktigt i smyckesindustrin

Guld och silver är de mest använda smyckesmaterialen och har använts för smyckestillverkning sedan järnåldern. Smycken finns i olika färger, former och kvalitet. Det finns mycket att välja mellan och många gånger är det minst sagt svårt att komma fram till vad man ska välja. Smycken som bland annat ringar, örhängen, halsband och armband av värdefullt material har varit populära kärleksgåvor i alla tider. De flesta förlovningsringar och vigselringar är i guld. Många smycken innehåller även olika ädelstenar eller diamanter.

Smycken för alla

Smycken i guld och silver har under alla tider varit populära både bland kvinnor och män, unga som gamla. Ibland kan man tro att smycken är enbart för kvinnor, men det är en myt. Det finns mycket att välja på och det finns något för varje smak. Det finns klassiska och tidlösa guld- och silversmycken som alltid är inne. Oavsett stil eller vad man har på sig kan man sätta prägel på sitt utseende med smycken, antingen i guld eller silver. Många föredrar guldsmycken för lite mer avancerade tillställningar. Givetvis använder många både guld- och silversmycken även till vardags. Man kan säga att det är aldrig ”ute” med guld och silver.