Skydda dina smycken

Skydda dina smycken

Skydda dina smycken - putsduk passar alla smycken

Visst är det irriterande när det har blivit knutar på kedjan och fula märken på favoritringen? Vare sig det rör sig om billiga modesmycken eller dyrbara ärvda smycken med äkta stenar är det viktigt att skydda dina smycken. På det viset får de längre livslängd och du kan njuta av dem lika mycket som du gjorde när de var nya. Genom att skydda dina smycken håller både äkta och oäkta metaller färgen bättre och stenar och pärlor behåller sin ursprungliga glans. I artikeln som följer ska du få tips på hur du rengör dem på rätt sätt men även hur du ska förvara dem bäst.

Skydda dina smycken

Oäkta metaller är känsligare än de äkta. Dessutom är det heller inte lämpligt att putsa till exempel silverpläterade kedjor. Det kan fungera att använda silverputs på dem några gånger men så småningom kommer silveröverdraget att försvinna. Om de börjar bli rödaktiga betyder det att kopparn under silverpläteringen har kommit fram och då är det för sent att rädda dem. Du kan skydda dina smycken som är silver- eller guldpläterade genom att förvara kedjor upphängda. Ett annat alternativ är att förvara oäkta smycken i mjuka påsar eller vadderade smyckeskrin. Var bara försiktig så de inte ligger och skaver mot andra smycken. Det gäller både plast- och metallsmycken.

Ta alltid av dig oäkta smycken när du duschar eftersom de lätt missfärgas om de används i vatten. De är också känsliga mot krämer, hårspray, parfymer och liknande. Gör dig därför i ordning först och sätt på dig dina smycken sist för att undvika missfärgningar. Förvara aldrig dina oäkta smycken i fuktiga utrymmen, som badrum. Fukten kan göra att metallerna får gula eller svarta missfärgningar eller till och med att de rostar. Metaller kan reagera på svett så skydda dina smycken genom att ta av dig dem när du sportar och undvik att använda dem extremt varma sommardagar om du svettas mycket.

Äkta stenar och pärlor

Alla smycken med äkta pärlor och stenar förtjänar lite extra omtänksam vård. Genom att skydda dina smycken på bästa sätt behåller till exempel sötvattenspärlor eller odlade pärlor sin ursprungliga glans. Dessa har en naturlig fuktighet och om du förvarar dem i bomull suger den åt sig fuktigheten ur pärlan som blir torr och förlorar sin glans. Äkta pärlor mår faktiskt bäst av att du bär dem regelbundet eftersom kroppens fuktighet hjälper pärlan att i sin tur bevara sin. Efter användning kan du försiktigt torka av pärlorna från eventuella orenheter. Förvara dem gärna i linneduk eller till och med en plastpåse är ett bra alternativ för pärlor.

När det gäller att skydda dina smycken som har äkta stenar beror det lite på vad för slags stenar det är. Infärgade stenar som till exempel oäkta turkos eller infärgad jade kan blekna om de förvaras i starkt solsken. Äkta ädelstenar kan rengöras med milt diskmedel, ljummet vatten och en mjuk tandborste. Speciellt i skarvar och veck kan orenheter samlas och de bör rengöras emellanåt för att behålla sin lyster. Torka dem försiktigt med mjukt hushållspapper efteråt. Ibland kan du lämna in dem till en professionell guldsmed som rengör och justerar fastsättningarna av till exempel diamanter i ringar.

Guld och silver

Guldsmycken som ringar och örhängen kan rengöras på samma sätt som beskrivs för äkta ädelstenar. Om du använder dem varje dag kan det vara bra att göra ren dem en gång i veckan. Kedjor och armband räcker det om du rengör en gång i månaden. Guldsmycken som har repats kan en guldsmed polera. För att skydda dina smycken i silver, som är mer känsliga än guld, förvarar du dem i mjuka askar eller påsar. De flesta silversmycken blir mörkare med tiden och de oxiderar i kontakt med syre och svavelföreningar som finns i luften och på huden. Du kan rengöra dem med speciellt silverputsmedel som många gånger även kan skydda dina smycken långsiktigt mot framtida oxidering.